Gräddfilspannacotta med ingefärskokta päron.
Ingredienser
Gräddfilspannacotta med ingefärskokta päron.
- 4 rejäla desserter eller 6 mindre
Ingefärspäron
- 7 dl vatten
- 6 dl strösocker
- 3 cm färsk ingefära
- 1 vaniljstång
- 1 kanelstång eventuellt 1 stjärnanis
- 1 msk citronjuice
- Ca 1 kg små päron
Pannacotta
- 2 st gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl gräddfil
- ½ dl strösocker
- ½ urskrapad vaniljstång
Garnering
- 1 dl hackade hasselnötter
- 1 dl mandelflisor hackad mandel funkar fint med
Instruktioner
Gör så här!
- Börja med päronen. Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp helt, ca 10 minuter. Skala och skiva ingefära. Tillsätt ingefära, urskrapad vanilj och kanelstång. Skala päronen och lägg ner i kastrullen. Låt päronen sjuda ca 20 – 30 minuter i sockerlagen, det tar såklart olika tid beroende på hur stora päronen är. Prova med sticka om dom är mjuka rakt igenom. Lägg päronen i en rengjord glasburk och häll på lagen så det täcker päronen helt. Ställ i kylen.
- Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp grädde med urskrapad vaniljstång och strösocker, låt sjuda till sockret smält helt. Häll ner den varma grädden i en bunke, krama ur gelatinet och rör ut ordentligt. Tillsätt gräddfilen och vispa ihop tills du har en jämn smet. Låt svalna lite innan du häller upp i glasen. Ställ i kylen minst 2 timmar men helst över natten. Har du en ”knäcktratt” så är den perfekt att hälla upp din pannacotta med för att slippa spill.
- Hacka och rosta nötterna i en stekpanna, stirra på nötterna HELA tiden så du inte bränner dom. Låt svalna.
- Strö ut hackade nötter på din pannacotta. Dela päronen på hälften och placera på nötterna. Servera och njut!
Åhhh vilket spännande recept. Tror du man kan göra med Agar agar, äter inte gelatin… 😬
Ja absolut det funkar för det mesta att byta ut rätt av, kolla dosering på paketet bara. Och tänk på att agar agar stelnar väldigt fort. Linn
Gelatinbladen ska kramas ur, ska det man kramar ur med i röran eller inte? När det sen ska vispas ihop, är det med elvisp eller för hand?
Vattnet som kramas ut skall inte med i smeten, det räcker att vispa för hand. Hoppas du fick en fin ledighet! Linn