Bullar

Flätade sockerbullar

0 röster

Flätade sockerbullar med ljuvligt smörig fyllning. Jag skojar inte när jag säger att detta är den godaste bulle jag ätit. Hela familjen satt med socker runt munnen, hummande och med ögon som tefat för den var så god. Nils pratade om den i flera dagar. ”Den smakade bättre än en donut” Sjukt mamma att den var så god” ”När skall du baka dom igen? ”. Sötgröt!

Fluffiga, vackra och faktisk enkla att göra trots den fina formen. Jag hade tagit massvis med steg för steg bilder så ni skulle få en ”karta” för hur man gör. Men jag förstörde minneskortet (så dumt), dock lyckades jag återskapa några få bilder. Så tacksam för det. Dock inte så jobbigt att behöva baka om just dessa bullar.

Flätade sockerbullar med ljuvligt smörig fyllning är bullarnas bulle. Punkt!

Flätade sockerbullar

Ingredienser

Flätade sockerbullar

  • Ca 30 bullar

Vetedeg

  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl mjölk 500g fingervarm
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • Ca 1 kg vetemjöl ca 16 dl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 nypor flingsalt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten

25 g smör till pensling

    2 dl strösocker till garnering

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna förutom saltet men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter, tillsätt salt och kör degen ca 5 – 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
      • Rör ihop fyllningen i en bunke med slickepott.
      • Kavla ut degen direkt till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 ½ cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Skär sen varje remsa så du får tre remsor, men spara 1 cm från kanten så dom håller ihop. Fläta remsorna och rulla ihop, lägg bullarna i muffinsplåt eller i höga bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 2 – 3 timmar, till dubbel storlek.
      • Sätt ugnen på 200 (220 vanlig) grader varmluft.
      • Grädda bullarna i ca 8 – 10 minuter (ja utan äggpensling). Smält smöret och häll upp socker i en skål. Pensla bullarna med smält smör och rulla dom i sockret strax efter du tagit ut dom ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

      Tips!

      • Vill du inte sockra alla bullar direkt kan du frysa dom och pensla med smör och rulla i socker när du tinat dom.

      Författare: Linn Utbult

      Prenumerera
      Notis om
      guest

      0 Comments
      Inline Feedbacks
      View all comments
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x