Go Back

Flätade sockerbullar

Ingredienser

Flätade sockerbullar

  • Ca 30 bullar

Vetedeg

  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl mjölk 500g fingervarm
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • Ca 1 kg vetemjöl ca 16 dl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 nypor flingsalt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten

25 g smör till pensling

    2 dl strösocker till garnering

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna förutom saltet men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter, tillsätt salt och kör degen ca 5 - 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
      • Rör ihop fyllningen i en bunke med slickepott.
      • Kavla ut degen direkt till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 ½ cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Skär sen varje remsa så du får tre remsor, men spara 1 cm från kanten så dom håller ihop. Fläta remsorna och rulla ihop, lägg bullarna i muffinsplåt eller i höga bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 2 - 3 timmar, till dubbel storlek.
      • Sätt ugnen på 200 (220 vanlig) grader varmluft.
      • Grädda bullarna i ca 8 – 10 minuter (ja utan äggpensling). Smält smöret och häll upp socker i en skål. Pensla bullarna med smält smör och rulla dom i sockret strax efter du tagit ut dom ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

      Tips!

      • Vill du inte sockra alla bullar direkt kan du frysa dom och pensla med smör och rulla i socker när du tinat dom.