Saftiga bullar med blåbärscurd är nu en ny favorit i familjen. Och visst finns det fortfarande kvar mycket blåbär ute i skogen va? Inte för att jag har tålamod att plocka själv. Inte tålamod alls för det tyvärr, men det finns bra i frysdisken med helt klart! Så no stress att bli friluftsmänniska 2021.
Fluffiga släta kardemummabullar med krämig blåbärscurd, en busenkel men elegant bulle!
Om det råder olika önskemål på fyllning hemma så är det ju guldläge att testa olika typer av fyllningar. Sylt, nutella, dulche, äppelmos ja vad ni vill. Våga testa loss och engagera ungarna så kanske det kommer upp nya spännande varianter av bullar.
Får du blåbärscurd över så häll upp i en väl rengjord glasburk och ställ i kylen, den håller minst två veckor. Det passar ju till allt, se inlägget här.
Saftiga bullar med blåbärscurd
Ingredienser
Saftiga bullar med blåbärscurd
- 15 släta bullar
Bulldeg
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 250g
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 1/2 dl socker 45g
- 1 msk vaniljsocker 10g
- 1 st litet ägg 50g
- ca 7 dl vetemjöl 420g
- 75 g rumsvarmt smör
- ½ tsk salt
Blåbärscurd
- 225 g blåbär 1 paket frysta funkar fint
- 1 citron finrivet skal och juice
- 2 st ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 50 g smör i kuber
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 nypa salt
Instruktioner
Gör så här!
- Smula ner jästen i en degbunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp helt. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen smidig i assistent, minst 10 minuter tills degen är glansig, elastisk och släpper helt från bunken.
- Häll ut degen och dela i ca 15 bitar, rulla degbitarna i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 2 timmar under bakduk, till dubbel storlek.
- Koka upp blåbär på medelvärme och låt puttra i några minuter, mosa ner blåbären genom en finmaskig sil i en bunke så du får bort allt skal. Vispa ner socker, ägg, citronjuice och citronskal i bunken och ställ över ett vattenbad. Rör eller vispa hela tiden tills krämen har tjocknat, det tar ca 10 minuter. Ställ av och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt och du har en glansig blåbärscurd. Häll över i en bunke och plasta direkt mot ytan, ställ i kylen tills bullarna jäst klart.
- Sätt ugnen på 210 grader varmluft eller 225 vanlig. Häll ner blåbärscurden i en spritspåse, tryck hål i mitten av bullarna. Tryck försiktigt med tummen och försök att göra ett brett hål, fyll hålen med curd.
- Vispa ihop ägg, mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant, grädda i ca 8-10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.
- Blir det blåbärscurd över så häll upp i en rengjord glasburk och förvara i kylen.