Mozartkulor är ett ganska klassisk julgodis som jag tvistat till med krispig saltlakrits strössel för att ”döda” sötman lite. Den går såklart att utesluta om du inte är med i team lakrits. Men låt fantasin flöda och smaksätt med dina favorit smaker.
Mozartkulor med lakrits
Ingredienser
Mozartkulor med lakrits
- 200 g marsipan eller mandelmassa
- 100 g nougat
- 150 g mörk choklad
- 1 msk neutral olja
- ½ dl lakritsströssel
Instruktioner
Gör så här!
- Skär marsipanen och nougaten i vardera 18 bitar (för 18 st bollar). Rulla marsipan och nougat var för sig till bollar, börja med nougaten och ställ dom i kylen i 10 minuter. Rulla nougaten i lakritsströssel. Platta ut marsipanen i handflatan och lägg en bit nougat i mitten och omslut den med marsipanen. Rulla försiktigt till en jämn boll.
- Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält chokladen över ett vattenbad i en kastrull. Rör i chokladen så att den inte blir för varm (vattenbad: Sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten under och låt chokladen smälta. Obs, se till att ingen vattenånga kommer i chokladen). Rör ner oljan i chokladen och häll upp i en eller ett glas, det är lättare att doppa då. Doppa marsipankulorna i chokladen. Ta hjälp av två gafflar. Lägg dem på ett bakplåtspapper strössla på med godis och strössel innan chokladen har stelnat. Doppa ca fyra bollar på raken och garnera så blir det bra.