Ja ni hörde rätt, det är pistagenötter i peston. Jag är lite lätt besatt av pistage i just bakning så det var det jag hade hemma när jag skulle laga middag idag. Det blev ugnsbakad torsk, kokt mandelpotatis, broccoli, pesto och brynt smör. Vi hade dock ingen tid att ta kort på maten, vi var för hungriga som vanligt.
Jag saknar verkligen att laga mat, jag måste börja göra det igen. Alltså jag lagar ju mat men mest vardagsmat som skall gå på en kvart och som barnen gillar. Lycka är att ett av barnen älskar fisk lika mycket som vi vuxna, allt från stekt strömming till sushi. Men den lille han går inte att få i fisk, men kommer jag med en lite dallrig fiskpinne tro fasen att han äter den! Skitunge, tur han e go annars!
Såklart kan man byta ut mot vilka nötter som helst, och vårlöken fick bli substitut till vitlöken. Så ta vad ni har och testa er fram. Tänk på att du vill ha mycket smak, så fega inte med saltet men ta det på slutet då vissa nötter är salta, sen kan parmesanosten också ha en hög sälta. Basilika och dill blev det idag men det går ju att variera i oändlighet. Nästa gång blir det en med jordnötter, koriander, lime och chili till en nudelsallad.
pistage & hasselnötspesto
Ingredienser
Pesto
- 20 g hasselnötter
- 40 g pistagenötter
- 3/4 dl bra olivolja 75g
- 2 tsk citronsaft (eller vitvinsvinäger)
- 1 st hackad vårlök
- 1 näve färsk basilika
- 1 näve färsk dill
- flingsalt & peppar efter smak
- 20 g riven parmesanost
Instruktioner
Pesto, gör så här!
- Mixa nötterna så det blir grovhackad och tillsätt olja, citronsaft och hackad vårlök. Mixa ihop snabbt.
- Tillsätt resten av ingredienserna och mixa snabbt ihop, det är gott när den är lite grövre i texturen. Tänk på att en pesto kräver ganska mycket salt och den skall vara smakrik.
Tips!
- Då vitlöken var slut tog jag vårlök, men vitlök är såklart mumsigt i. Har du nötallergi så byt ut nötter mot frön, pumpa, solros, melonkärnor. Jag serverade peston ihop med Torsk därav att jag hade dill i.