En variant av Fredriks lussebullar fast som snurror fullpackade med mandelmassa, smör och nötter. Så otroligt saftiga och fina!
Här hittar du till Fredriks Fika https://fredriksfika.allers.se
Saffrans snurror med mandelmassa & nötter.
Ingredienser
- 5 dl mjölk 3% 500 g
- 50 g jäst för söta degar
- 1 g saffran 2 pkt
- 1 tsk strösocker
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker
- ca 14 dl vetemjöl ca 840 g
- 2 msk sprit eller citronsaft
Fyllning
- 300 g riven mandelmassa
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl hackad mandel
- 1/2 dl hackade pistagenötter
Till pensling
- 2 st ägg
- 2 msk mjölk 3%
- 2 nypor salt
Garnering
- 1 dl hackade mandlar och pistagenötter
- 1/2 dl pärlsocker
Instruktioner
- Mortla 1 tsk socker med saffran och häll på spriten, låt dra i 10 minuter.
- Värm mjölken i kastrull till 37 grader.
- Smula ner jästen i bakbunken och rör ner mjölken lite i taget så jästen löses upp. Tillsätt saffran och rör om.
- Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin tills du har en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
- Täck bunken med plastfilm eller duk och låt jäsa 30-40 minuter till dubbel storlek.
- Knåda degen smidig och kavla ut en rektangel.
- Rör ihop fyllningen i en bunke och hacka nötterna.
- Bre ut fyllningen och strö över hackade nötter över hela rektangeln och vik ner degen från toppen till botten så du får en lång smal rektangel.
- Skär ca 1 1/2 cm breda remsor som du sen skär ”byxor” i. Rulla remsan mot bänken så den blir twistad och rulla ihop till en snurra. Perfekt att använda en ”pizza-slicer”.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
- Vispa ihop ägg med mjölk och salt och pensla dina bullar noga, strö över riktigt med hackade nötter.
- Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Jag brukar pensla mina med sockerlag direkt när dom kommer ut ur ugnen och sen flyttar jag över de till ett galler för att svalna.