Go Back

Påskcookies

ca 20 kakor

Ingredienser

Kakdeg:

  • 175 g smör
  • 2 dl brunt farin socker 150g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 ½ dl vetemjöl 270g
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • Ca 150g Chokladägg/påskägg gärna med mandel i

Instruktioner

Gör så här!

  • Smält smöret och rör ner farin och strösocker, rör tills du inte har några sockerklumpar kvar. Vispa ner ägg, äggula och vaniljsocker.
  • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och häll på smörsmeten, rör ihop till du precis har en jämn deg.
  • Dela chokladäggen försiktigt i ca 3 bitar, eller krossa med en mortel, häll ner över degen och vänd ihop tills degen fördelats jämnt.
  • Plasta in degen och ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre.
  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ta ut degen ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 10 minuter.
  • Väg upp ca 40g stora degbitar (ca 2 fulla matskedar) och rulla till bollar, har du en liten ”mosklämma” så kan du använda den såklart! Placera bollarna på plåten med mycket mellanrum då kakorna flyer ut en del.
  • Grädda i ca 12 minuter, dom skall inte se för gräddade ut men se färdiga ut längs kanten.
  • Toppa kakorna med lite flingsalt.
  • Förvara kakorna i en tätslutande burk eller matlåda, låt stå i rumstemperatur eller frys in.