Cacio e pepe med brynt smör
Ingredienser
- Spagetti eller bucatini för 4 personer
- 125 g riven pecorino inte färdigriven eller ”malen” på påse, du kan absolut ta parmesan
- Nymalen Svartpeppar ca 1tsk men peppra efter smak
- 75 g smör
- 3 - 5 dl pastavatten
- Ev. salt
Gör så här!
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och snåla INTE på saltet, tänk ca 1 matsked på 2 liter vatten. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen men korta ner koktiden ca 2 minuter, glöm inte att spara ca 5 dl pastavatten till såsen.
Bryn smöret i samma kastrull som du kokade pastan i på medelhögtemperatur tills du har fått en ljusbrun färg, rör hela tiden. Dra i nymalen svartpeppar och ca 3 dl av pastavattnet, koka i någon minut och häll i den kokta pastan, sänk värmen. Ös på med hälften av den rivna osten och rör hela tiden med en trägaffel eller slickepott.
Häll på resten av pastavattnet och osten, rör ihop tills du har en krämig pasta, smaka av och om du vill ha mer salt och svartpeppar. Servera direkt!