Go Back

Saffranskola med flingsalt

Ingredienser

Saffranskola med flingsalt

    Ingredienser

    • 150 g smör
    • 3 dl vispgrädde 300g
    • 4 dl socker 360g
    • 3 dl sirap 210g
    • 1 g saffran 2 okt

    Garnering

    • Flingsalt

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Klä en bakform (brödform) med bakplåtspapper.
    • Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, strösocker, saffran och sirap. Koka upp och rör om med en värmetålig slickepott. Sjud på medelvärme tills kolan är uppe i 124 – 126 grader, rör om då och då. Du kan också göra kultestet om du inte har en termometer.
    • Häll över kolan i formen och strö över rejält med flingsalt.
    • Låt kolan stå i rumstemperatur och stelna över natten. Skär sen kolan med en riktigt vass kniv, för perfekta snitt kan du värma kniven innan under rinnande varmt vatten. Såklart behöver du torka av kniven innan du skär den.

    Tips! Kulprov: Fyll ett glas med kallt vatten, droppa ner lite av den varma kolasmeten, om du sen kan rulla en kula av kolan mellan fingrarna är den klar.