Go Back

Knådfria Olivfrallor med vaniljbakade tomater

Ingredienser

Knådfria Olivfrallor med vaniljbakade tomater

  • Deg:
  • 15 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • ½ dl torkad oregano
  • 1 tsk havssalt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl durumvete 180g
  • 7 dl vetemjöl 420g
  • 2 ½ dl hackade kalamata oliver ca 150g
  • Torkad oregano och havssalt till topping.

Vaniljbakade tomater

  • 400 g små tomater, (romantica)
  • 3 msk olivolja
  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk havssalt
  • Svartpeppar efter smak

Smetana eller färskost till servering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Häll av och krama ur vätskan ur oliverna, hacka ganska fint. Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke tills du har en kladdig men jämn deg och plasta in. Ställ in i kylen över natten för att jäsa.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Mjöla köksbänken och vält ut degen. Skär ut ca 12st bitar och lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars. Strö över havssalt och oregano. Grädda i ca 15 minuter, vill du ha en hårdare skorpa så ställ in några isbitar i en ugnsform i botten av ugnen. Stäng luckan snabbt så ångan stannat kvar i ugnen.

    Vaniljbakade tomater

    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skölj tomaterna noggrant, torka av och lägg i en ugnsfast form. Dela och skrapa ur fröna ur en vaniljstång. Tillsätt vaniljfrön, vaniljstången, olivolja, salt och peppar. Rör om tills allt är helt täckt. Baka av i ugnen ca 10 – 15 minuter, tills tomaterna fått lite färg och blivit ”mosbara”. Låt svalna lite innan du mosar med en gaffel lite lätt.
    • Servera på olivbrödet med smetana eller färskost och njut!