Semmeltårta deluxe
Den ultimata semmeltårtan i bästa formen. Semmelbullarna är i miniformat, tänk storleken av en golfboll.
Tillagningstid 40 minuter minuter
jäsning ca 1 timme t
Total tid 1 timme t 40 minuter minuter
Portioner 2 tårtor/30 små semmelbullar
Deg.
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk 3% 250g
- 1/2 dl strösocker 45g
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 2 nypor salt
- 5 dl vetemjöl 300g
- 50 g rumsvarmt smör
Mandelmassa
- 200 g mandel med skal
- 2-3 dl florsocker ca 150-200g
- 2 st äggvitor
- 1 nypa salt
Grädde
- 3-4 dl vispgrädde 300-400g
- 1 msk strösocker
Deg
Värm mjölken till ljummen och smula ner jästen i en bunke, häll på lite av mjölken och rör ut jästen ordentligt. Häll på det sista av mjölken och tillsätt resten av ingredienserna, tänk på att mjölet kan variera i mängd så ta inte allt direkt.
Arbeta degen i ca 10 minuter i köksassistent eller knåda som en dåre i ca 15 minuter tills degen är elastiskt och blank.
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i 3 delar som du rullar ut till längder, för att sen skära 10 lika stora bitar. Rulla i kupad handflata till ca 30 jämna bollar.
För att göra just denna vackra tårta så rita på bakplåtspapperet innan så du får den form du vill ha, vänd sen pappret så du slipper få färg på bullarna. Placera bullarna enligt mönstret med ca 2 cm mellanrum. Låt jäsa på plåten ca 1 timma under bakduk. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
Vispa upp äggen med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i mitten av ugnen ca 7-9 minuter. Ta ut och låt svalna.