Go Back

Saftiga mannagrynsbröd med havre och råg.

Ingredienser

Mannagrynsbröd med havre och råg.

  • Ca 24 frallor

Deg:

  • 2 msk mannagryn
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten eller mjölk om du föredrar det
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Ca 10 dl vetemjöl
  • Ca 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 dl havregryn

Äggvisp till pensling:

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka försiktigt upp en gröt på mannagryn och mjölk i en kastrull, när den tjocknat tillsätt honungen och rör om, ställ åt sidan för att svalna. Smula ner jäst i bunken till assistenten, häll på vatten, smör, nästan allt vetemjöl och rågmjöl. Kör degen i assistent några minuter. Tillsätt mannagrynsgröten, salt och havregryn, kör ca 5 minuter till. Avväg om du behöver mer mjöl, den skall vara lite klibbig men inte lös.
  • Forma bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jag brukar ta en mosklämma/glasskopa och skeda ut på plåten. Knåda alltså inte degen alls. Låt jäsa i ca 2 timmar under bakduk tills bullarna jäst till ca dubbel storlek.
  • Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Vispa ihop ägg, mjölk och salt lite lätt och pensla bullarna, strö över lite mannagryn. Skjuts in i ugnen och grädda i ca 8-10 minuter tills dom fått lite färg både på toppen och bottnen.
  • Här åt jag den med mycket smör, prästost, kalkon och äpple, så god kombo.