Go Back

Skurna pepparkakor med mandel

Ingredienser

Pepparkaksdeg

  • 2 dl skalad sötmandel
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • ½ dl brunt farin strö, 40g
  • 1 dl ljus sirap 140g
  • 1 rågad msk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 5 ½ dl vetemjöl 330g
  • 1 tsk bikarbonat

Instruktioner

Gör så här!

  • Hacka mandeln ganska fint, har du inte färdig skalad mandel så får du snällt skålla och skala den innan.
  • Vispa ihop smör, socker och sirap i en stor bunke. Vänd ner alla kryddor och rör om med en slickepott.
  • Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner detta i smeten. Jobba ihop till en deg, perfekt att kladda lite med händerna.
  • Häll ut degen och dela i två, rulla ut varje bit till en rulle. Rulla tills den har omfånget av så stora pepparkakor du vill ha, ca 20cm lång. Plasta in och lägg i kylen tills dom stelnat och blivit kalla.
  • Klä några plåtar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Skiva TUNNA skivor av din pepparkaksrulle, använd en vass kniv. Lägg över direkt på plåten och grädda i ca 8 minuter, beroende på hur tjocka du gjort såklart.
  • Låt kakorna svalna på ett galler för bäst krisp! NJUT!