Go Back

Jojopepparkakor med chokladganache och lingon

Ingredienser

Mandelkakor

  • 10 dubbla kakor eller 20 ofyllda kakor
  • 300 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • ½ tsk nymalen kardemumma
  • 1 ½ msk pepparkakskrydda
  • Mandelsplitter till garnering

Chokladganache

  • 125 g chokladknappar
  • 1 dl grädde
  • ½ tsk honung
  • 1 tsk pepparkakskrydda
  • 25 g smör

1 dl lingonsylt till fyllning

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med chokladganachen. Lägg chokladen i en bunke, koka upp grädden med honung. Häll grädden över chokladen, låt stå två minuter innan du rör ihop till en jämn smet. Rör i smöret ordentligt eller mixa med stavmixer. Plasta mot ytan och ställ i kylen minst två timmar. Häll ner i en spritspåse med rund tyll innan montering.
    • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 vanlig) Riv mandelmassan på det grövsta, rör ihop med äggvita, pepparkakskrydda, kardemumma och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet.
      Badda händerna i vatten och rulla en boll, lägg direkt på plåten. Upprepa tills du har ca 20st, 10 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Platta till lite med fingrarna. Strö över rikligt med mandelsplitter och grädda i ca 12-15 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
    • Placera ut kakorna och vänd på hälften, spritsa en ring med chokladganache runt kanten på botten. Klicka i lingonsylt med sked och tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i! Ställ i kylen en stund innan servering.