Go Back

Choklad cupcakes med döskallar

Ingredienser

Choklad cupcakes med döskallar

  • 8 st stora cupcakes plus små döskallar

Chokladsmet

  • 225 g smör
  • 1 ½ dl mjölk 3%
  • 3 st ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • Smält smör och kakao till döskalleformen.

Chokladsmörkräm

  • 2 1/2 dl strösocker 225g
  • 1 dl vatten 100g
  • 3 - 4 st äggvitor 125g
  • 400 g rumsvarmt smör
  • 100 g mörk choklad
  • 1 tsk espressopulver/snabbkaffepulver ca 3g efter smak

Hallonsås

  • 200 g frysta hallon
  • 2 – 3 msk strösocker

Ev. färska hallon till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar, pensla döskalleformarna med smör och pudra över kakao.
    • Smält smöret, låt svalna lite. Vispa ägg med strösocker och farinsocker riktigt fluffigt med elvisp, ca 5 minuter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smör, mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. Rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll ner ca hälften av smeten i en spritspåse och fyll döskalleformarna till ca 2/3. Grädda ca 15 minuter, låt döskallarna svalna ca 10 minuter innan du tar ut dom ur formen. Fördela resterande smet i muffinsformarna, grädda i ca 15 – 18 minuter.
    • Koka socker och vatten till 121 grader, när sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna på medelhög hastighet i en hushållsassistent eller med en elvisp.
    • När sockerlagen är 121 grader häller du på den med tunn stråle över de lättvispade äggvitorna och vispa till den svalnat, detta tar ett tag. Tillsätt espressopulver och vispa ihop.
    • Tillsätt smöret genom att klicka i det i marängen i omgångar, vispa emellan. Det är viktigt att ingredienserna håller samma temperatur annars skär det sig lätt. Smält chokladen i micron eller över vattenbad, låt svalna lite. Tillsätt den smälta chokladen och vispa på låg hastighet tills du har en blank fin chokladsmörkräm. Avsluta med att vända om med slickepotten några varv så slipper du luftbubblor. Häll ner krämen i en spritpåse med stjärntyll. Förvara i rumstemperatur.
    • Häll ner hallonen i en kastrull och låt puttra tills hallonen blivit mjuka, mixa och sila av i en finsmaskig sil. Häll tillbaka hallonpurén i kastrullen och tillsätt sockret, låt sjuda tills sockret smält helt. Låt svalna och ställ i kylen tills montering.
    • Montering & garnering
    • Spritsa två till tre varv runt kanten på varje cupcake med smörkräm. Fyll hålet i mitten med hallonsås. Garnera med en döskalle på toppen. Nu är det bara fantasin som stoppar dig vad det gäller pyntet. Spritsa på ögon kanske och häll på med hallonsås.