Go Back

Citrusdessert med rulltårta och sorbet

Måltid Fest
Total tid 45 minuter
Portioner 12 desserter

Ingredienser

Rulltårtsbotten

  • 3 st stora ägg 180g
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1 tsk bakpulver 5g
  • 1 tsk vaniljsocker 5g

Lemoncurd

  • 3-4 citroner saft och skal från citron 200g
  • 2 dl strösocker 180g
  • 3 st äggulor 60g
  • 125 g smör

Instruktioner

Gör din Lemon curd innan du gör botten så den hinner tjockna lite.

    Lemoncurd

    • Tvätta citronerna och riv skalet fint och pressa ut juicen. Sjud citronsaft och skal med socker och äggulorna i en kastrull. Rör hela tiden på medelvärme, låt det inte koka upp.
    • När krämen tjocknat lite ställ åt sidan och mixa i smöret skuret i kuber. Häll över i en bunke och plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst 1 timma. 

    Botten

    • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper. 
    • Vispa ägg och socker i ca 5 minuter med elvisp så det blir riktigt vitt och fluffigt. Inte fuska här och du vill ha en luftig rulltårta. 
    • Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och sikta ner i äggsmeten, i tre omgångar. Vänd försiktigt om tills du har en jämn smet utan klumpar. 
    • Bred ut smeten jämt på plåten och grädda 4-6 minuter i mitten av ugnen. 
    • Strö lite socker på ett bakplåtspapper och lägg sedan på den gräddade botten. Dra försiktigt av bakplåtspapperet, fastnar det så ta lite vatten på och testa igen. Låt svalna 

    Montering

    • Bred ut ett lager av lemon curd på din botten, när du täckt hela gör det igen då det oftast sugs in i botten. Rulla in kanten upp i från och rulla ihop så tight det går till en rulltårta, se till att få kanskten undertill. Plasta in och lägg i kylen en stund. 
    • Skär en bit rulltårta och lägg på ett fat, täck med en stor sked Lemon curd. Lägg på en rejäl skopa blodapelsinsorbet och täck hela skapelsen med marängväggar. Pudra över bärpulver och njut!