Go Back

Smöriga kardemummabullar

Ingredienser

Smöriga Kardemummabullar.

    Kardemummadeg

    • 50 g färsk jäst
    • 5 dl mjölk 500g fingervarm
    • 3 tsk nymalen kardemumma gärna lite grovt
    • 225 g rumsvarmt smör
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • 1 kg vetemjöl ca 16 dl
    • 1 tsk salt

    Fyllning

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 dl farinsocker ca 90g
    • ½ dl strösocker 45g
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 2 ½ msk nymalen kardemumma
    • 2 nypor flingsalt
    • 1 msk vetemjöl
    • 1 msk vatten

    Pensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt

    Kardemummasocker

    • 1 dl strösocker 90g
    • 2 msk nymalen kardemumma

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna förutom saltet men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter, tillsätt salt och kör degen ca 5 - 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke med slickepott.
    • Kavla ut degen direkt till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till mitten, ta andra sidan och lägg över den andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 - 3 timmar, till dubbel storlek.
    • Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker och nymalen kardemumma i en skål.
    • Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt. Pensla bullarna noggrant och strö över rikligt med kardemummasocker. Grädda bullarna i ca 8–10 minuter. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.