Skriv ut
Total tid 2 timmar 50 minuter
Antal/Portioner 30 semlor

Ingredienser

Deg.

  • 45 g jäst
  • 3 3/4 dl mjölk 3% 375g
  • 3/4 tsk salt 5g
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 14 1/4 dl vetemjöl 855g
  • 1 msk grovt stött kardemumma 5g
  • 1-2 st ägg 85g
  • 165 g rumsvarmt smör

Pensling

  • 2 st ägg
  • 2 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Fyllning bullar

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 120 g riven mandelmassa
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl strösocker 45g
  • 1 nypa salt
  • 60 g finhackad mandel
  • 4 varv med svartpepparkvarnen Valfritt

Til garnering

  • florsocker att sikta över
  • 5 dl vispad grädde med lite strösocker
  • 1-2 sats mandelmassa - se recept

Instruktioner

Deg.

  • Smula ner jästen i bunken till din bakmaskin. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och blanda. 
  • Tillsätt övriga ingredienser, förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med degkrok. 
  • När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen i ca 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.  
  • Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. 
  • Vispa ihop ägg, mjölk och salt till penslingen. 

Fyllning och montering bullar.

  • Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.
  • Kavla ut en rektangel av grunddegen och bre ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.
  • Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten.  
  • Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Pensla noga med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler. 
  • Skär av ett lock på längden av bullarna, fyll med mandelmassan och spritsa på grädden. Täck med locket och pudra över florsocker. Servera!