Snipplor
Semlor på bullar med mandelfyllning.
Total tid 2 timmar t 50 minuter minuter
Deg.
- 45 g jäst
- 3 3/4 dl mjölk 3% 375g
- 3/4 tsk salt 5g
- 1 1/2 dl strösocker 135g
- 14 1/4 dl vetemjöl 855g
- 1 msk grovt stött kardemumma 5g
- 1-2 st ägg 85g
- 165 g rumsvarmt smör
Pensling
- 2 st ägg
- 2 msk mjölk
- 1 nypa salt
Fyllning bullar
- 200 g rumsvarmt smör
- 120 g riven mandelmassa
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl strösocker 45g
- 1 nypa salt
- 60 g finhackad mandel
- 4 varv med svartpepparkvarnen Valfritt
Til garnering
- florsocker att sikta över
- 5 dl vispad grädde med lite strösocker
- 1-2 sats mandelmassa - se recept
Deg.
Smula ner jästen i bunken till din bakmaskin. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och blanda.
Tillsätt övriga ingredienser, förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med degkrok.
När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen i ca 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt till penslingen.
Fyllning och montering bullar.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.
Kavla ut en rektangel av grunddegen och bre ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.
Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Pensla noga med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler.
Skär av ett lock på längden av bullarna, fyll med mandelmassan och spritsa på grädden. Täck med locket och pudra över florsocker. Servera!