Go Back

Saftig kardemummafläta

Ingredienser

Saftig kardemummafläta

  • 4 st små eller 2st stora kransar.

Bulldeg:

  • 5 dl kall mjölk 500g
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • Ca 13 dl vetemjöl ca 780g
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt
  • Pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen i bunken till assistenten och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i assistenten ca 5 minuter, tillsätt saltet och eventuellt mer mjöl. Kör minst 5 minuter till tills du har en elastisk och glansig deg. Låt degen vila i 15 minuter under bakduk.
  • För två flätor: Dela upp degen i två delar, lägg den ena degen i bunken och den andra på bänken. Dela upp degen på bänken i tre lika stora bitar, rulla till tre längder, ca 40 - 50 cm. Lägg de jämte varandra och nyp ihop dom i toppen. Fläta ihop till en fläta, vik in ändbitarna under flätan. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk, låt jäsa i 2 – 3 timmar. Upprepa med den andra degen.
  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft (eller 200 vanlig). Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt. Pensla flätorna noggrant och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i ca 17 – 19 minuter.