Go Back

Grillad flankstek, smashad potatis med parmesan och vitlök

Ingredienser

Grillad flankstek, smashad potatis med parmesan och vitlök

  • 4 portioner

Smashad potatis med parmesan och vitlök

  • ca 900 g färskpotatis
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1-2 klyfta vitlök
  • ½ dl riven parmesanost
  • ½-1 tsk flingsalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 knippe finhackad gräslök
  • Olivolja till plåten

Flankstek

  • Ca 600-800g flankstek
  • Rikligt med flingsalt och svartpeppar
  • Skivad grön chili
  • Några nypor chili flakes

Gräddfilssås

  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 1 krm chilipulver
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 tsk hackad färsk dill eller gräslök till servering valfritt

Tillbehör

  • Skivad vattenmelon
  • Grönsallad

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt igång grillen. Skölj och koka färskpotatisen i välsaltat vatten tills potatisen är mjuk, sätt ugnen på 225 grader varmluft. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja. Lägg ut potatisen på plåten, ta ett glas eller liknande och tryck till alla potatisar så dom blir platta. Blanda ihop smör med vitlök, parmesanost, gräslök, salt och peppar. Klicka ut smör på potatisen och kör i ugnen ca 20 minuter, tills dom fått fin färg!
  • Salta och peppra flanksteken, klappa till köttet så det verkligen fäster. Grilla hastigt, ca 3-5 minuter per sida. Du vill ha en fin grillyta med ett rosa inre, låt köttet vila minst 5 minuter. Skär köttet i tunna skivor, strö över grön chili och chili flakes. Dra på lite extra flingsalt.
  • Rör ihop din gräddfilssås i en skål, smaka av med citron och salt. Garnera med lite extra finhackad gräslök.
  • Gör en stor grönsallad och skiva vattenmelon. Servera köttet med krispig smashad potatis, grönsallad, melon och gräddfilssås. Njut!