Go Back

Glutenfri Pinocchiotårta med citron

Ingredienser

Glutenfri Pinocchiotårta med citron

  • 6 bitar

Kakbotten

  • 50 g rumsvarmt smör
  • ¾ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 st äggulor
  • 3 msk mjölk
  • 60 g mandelmjöl
  • 25 g majsstärkelse
  • 25 g majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Citronzest från 1 citron

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • Mandelflarn och kokosflingor

Fyllning och garnering

  • 1 liter jordgubbar
  • 1 limefrukt (limejuice + limezest)
  • 1 msk strösocker
  • Ca 2 dl vispgrädde

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 140 grader varmluft (eller 150 vanlig) och klä en form ca 20-22cm i diameter med bakplåtspapper, även sidorna.
    Separera äggen med vita och gula i varsin skål. Vispa upp smör med socker och vaniljsocker lite luftigt, tillsätt en äggula i taget och fortsätt vispa. Vispa ner mjölken. Vänd ner alla mjölsorter med salt och citronzest och blanda väl utan att vispa. Häll ner smeten i formen och bred ut jämnt.
  • Vispa upp äggvita och häll i socker i tre omgångar, vispa tills du har en vit och fast maräng. Inte övervispa. Häll på marängen på smeten och strö över mandel och kokos. Grädda i ca 34 - 40 minuter till marängen fått ljusbrun färg. Maränger sjunker lite efter gräddningen om den växer i ugnen. Låt svalna helt innan du tar loss kakan ur formen.
  • Hacka hälften av jordgubbarna och blanda med limejuice, limezest och lite socker (om det behövs, beror på hur sura ”gubbarna” är). Dela resten av jordgubbarna på mitten, behåll blasten på. Vispa upp grädden till lättvispad.
  • Placera kakan på ett fat och bred ut lite av de hackade jordgubbar sen ett tunt lager grädde. Ös på med resten av de hackade jordgubbarna och bred ut mer grädde. Garnera med delade jordgubbar. Servera direkt och njut för det här är en pangtårta!