Go Back

Kola med lakrits & stjärnanis

En skuren kola med lite sting! 
Total tid 1 timme
Portioner 40 små kolor

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde 100g
  • 1 dl muscovadosocker 80g
  • 2 st stjärnanis hela
  • 1-2 tsk lakritspulver efter smak
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 dl glykos 100g
  • 1/2 dl vatten 50g
  • 1-2 msk havssalt efter smak

Instruktioner

Gör så här!

  • Smält smöret försiktigt, tillsätt lakrits och grädde samt muscovadosocker. Vispa ihop så sockret löses upp. 
  • Lägg i stjärnanis och ställ av från plattan och låt svalna lite. 
  • I en annan kastrull kokar du upp strösocker, glukos och vatten. Koka tills den fått en nötbrun färg, då är den perfekt karamelliserad.
  • Plocka ur stjärnanisen. Häll i gräddblandningen försiktigt i tre omgångar och rör om efter varje gång, det kommer fräsa till här så helst inga små barn nära kastrullerna. 
  • Koka upp kolan till 122-124 grader, inte ha för bråttom utan låt den koka på medelvärme. Rör om då och då. 
  • Jag har använt mig av formar från Pufz men det går lika bra att fylla en rektangulär form klädd med bakplåtspapper ca 25 x 30 cm. Strö över havsalt och låt svalna i rumstemperatur. Jag brukar göra den på kvällen och låta den stå framme över natten. Sen skär jag kolan i bitar ca 2 x 2 cm. 

Tips!

  • Lägg i nöthack på slutet. Eller varför inte lite hackad polka och rivet citronskal. Supergott! Garnera även med lakrits granulat.