Go Back

Semlor med rostad mandelmassa och dulche

Ingredienser

Semlor med rostad mandelmassa och dulche.

  • 15 stora eller 30 små bullar.

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 3% 250g
  • 1 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 4 tsk nystött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • Ca 6 dl vetemjöl ca 360g

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Mandelmassa

  • 200 g mandel med skal
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 3-4 msk dulche de leche
  • 1 rejäl nypa salt

Montering

  • 5 dl vispgrädde
  • Florsocker att pudra över

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt. Arbeta degen i en köksassistent minst 10 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda så mycket mjöl vid utbaket.
  • Häll ut degen och dela i ca 15-18 degbitar (ca 50g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 2-3 timmar under bakduk. Jäs till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i ca 8-10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.
  • Rosta mandeln i ugnen på 200 grader eller rosta dom torra i en stekpanna till dom fått lite färg. Låt svalna lite och mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Tillsätt dulche och rör om med slickepott, ta en sked i taget då den kan bli lite lös. Häll i massan i en spritspåse.
  • Vispa upp grädden, vispa tills du får lätta toppar när du lyfter vispen. Hellre för lös än fär hårt vispad. Häll ner grädden i en spritspåse med stor tyll.
  • Klipp trekantslock med en sax. Spritsa ner mandelmassa i gropen i bullen, inte snåla! Spritsa sen på rikligt med grädde! Sätt på locket och pudra över florsocker, servera direkt!