Go Back

Saftiga Vaniljbullar

Ingredienser

Vaniljbullar

  • ca 30-40 bullar

Vetedeg:

  • 5 dl rumstempererad mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • Ca 13-15 dl vetemjöl ca 800g
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Äggpensling:

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk eller vatten
  • 1 nypa salt

Garnering:

  • Pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
  • Kavla ut degen direkt till en stor rektangel och bred ut smör jämnt över hela. Strö över strösocker, florsocker, vaniljsocker och salt. Rulla ihop till en rulle, början uppifrån och tight till lite medans du rullar. Skär ca 2 cm breda bullar med en vass kniv. Placera ut stora bullformar på en plåt, lägg i bullarna och se till att lägga skarven under bullen.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 2-3 timmar, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Vispa upp ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8–10 minuter. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.