Skriv ut
Total tid 1 timme
Antal/Portioner 12

Ingredienser

  • 200 g slät pumpapuré
  • 2 dl strösocker 180 g
  • 50 g brynt smör
  • 2 st ägg ca 110 g
  • 2 2/3 dl mjölmix (lailas gula) 100 g
  • 1 dl mandelmjöl 45 g
  • 1 tsk vaniljpulver 3 g
  • 0,5 tsk bikarbonat 3 g
  • 1 tsk bakpulver 5 g
  • 2 tsk malen kanel 6 g
  • 1 tsk malen ingefära 2 g
  • 1 tsk gurkmeja 3 g
  • 1 tsk salt 6 g
  • 0,5 dl strösocker till kakformen
  • 1 msk smält smör till kakformen

Kanel frosting

  • 400 g naturell färskost
  • 3 dl florsocker 180 g
  • 0,5 st pressad citronjuice
  • 1 msk malen kanel

Instruktioner

  • 1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, har du inte varmluft så öka 10 - 15 grader. 
    2. Klä 3-4 springformar (15-18cm diameter) med bakplåtspapper och smöra och bröa med mjölmix eller strösocker.
    3. Bryn smöret försiktigt tills det är nötbrunt, se även till att skrapa med allt från botten för nötigare smak.
    4. Vispa ihop pumpapuré, brynt smör, olja, vaniljsocker, strösocker och ägg lite lätt till en jämn smet.
    5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sila ner i den blöta smeten, rör ihop ordentligt.
    6. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter. Testa med en sticka för att vara säker på att den är helt klar. Jag brukar trycka lätt med fingret på kakan, studsar den tillbaka lite lätt och ”låter fluffigt” så är den klar.
    7. Låt svalna helt i formen.  
    Kanelfrosting
    1. Vispa upp färskosten och sikta i florsockret, vispa ihop. Tillsätt citronsaft och kanel, vispa tills den blir riktigt fluffig och fast. 
  • Montering
    Lägg en botten på ett fat och bred ut en rejäl klick med frosting, lägg på nästa botten och upprepa tills du har en stadig tårta. Jag har garnerat med en vacker blomma men det är perfekt att bara pudra lite kanel över.