Go Back

Chokladtårta med porter, kola och brynt smör

Chokladtårta med porter, kola och brynt smör
16 bitar 
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Chokladganache

  • 250 g hackad mörk choklad
  • 2 ½ dl vispgrädde 250g
  • 1 msk honung
  • 25 g rumsvarmt smör

Tårtbottnar

  • 300 g smör
  • 1 ½ dl porter 150g
  • 2 dl kakao 80g
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 4 dl strösocker 360g
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 3 st stora ägg 165g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 1 ½ dl gräddfil 150g
  • Rumsvarmt smör och kakao till formarna

Brynt smörkräm

  • 400 g rumsvarmt osaltat smör
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 4–5 äggvitor 150 g
  • 2 ½ dl strösocker 220g
  • 1 nypa salt

Kolasås med kaffe

  • 1 dl strösocker
  • ½ dl nybryggt kaffe
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med din chokladganache, koka upp grädden med honung och häll det över den hackade chokladen i en bunke. Mixa ihop med stavmixer om du har, annars rör ihop med slickepott, mixa i smöret och plasta direkt mot ytan. Ställ åt sidan i rumstemperatur.
  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä botten på tre springformar (ca 20cm) med bakplåtspapper, smöra kanterna och bröa med kakao. Smält smöret till bottnen och rör i kakao och kaffe, låt svalna lite.
    Vispa upp ägg, gräddfil, vaniljsocker och salt lite lätt i en separat bunke. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en stor bunke, gör ett hål i mitten. Häll på smörblandningen och äggsmeten, blanda väl men vispa inte för mycket. Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt bottnarna svalna och skär ev. av toppen på varje botten så den blir helt rak.
  • Bryn smöret till smörkrämen i en kastrull tills det blir rejält nötbrunt. Fega inte ur – det skall brynas ordentligt för att få fram maximalt knäckig smak. Häll i det brynta smöret i en bunke och plasta in, ställ in i kylen till det blir rumsvarmt. Vispa det brynta smöret fluffigt med vaniljsocker i en bunke, ca 10 minuter.
    Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över vattenbad och vispa med elvisp tills alla sockerkristaller har lösts upp. Det är perfekt att ta bunken till bakmaskinen redan nu. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills marängen är styv och har svalnat.
  • Tillsätt lite av brynta smöret i taget till marängen och vispa till en slät och glansig kräm. Det är viktigt att smöret och marängen har samma temperatur, så att det inte skär sig. Fyll en spritspåse med valfri tyll och häll i smörkrämen.
  • Häll i alla ingredienser utom flingsalt och smör till kolasåsen i en kastrull, låt koka upp och låt puttra i ca 10 minuter tills den tjocknat lite. Tillsätt smör och flingsalt, rör ihop till en jämn kola. Låt svalna lite och häll ner i en spritspåse.

Montering & garnering!

  • Lägg en botten på ett fat och bred ut ett tunt lager av smörkrämen, spritsa sen även en rand med smörkräm runt kanten. Fyll med ett rejält lager med chokladganache sen spritsa på kolasåsen. Lägg på en botten, tryck till lite lätt, spackla på ett tunt lager smörkräm längs kanterna och ställ i kylen en stund. Upprepa med nästa botten och in i kylen. Låt hela tårtan stå minst 20 minuter i kylen för att den skall bli rak och stabil. Stryk på ett tunt lager av smörkräm, börja täcka toppen sen sidorna. Välj om du vill täcka helt eller låta bottnarna lysa igenom. Spritsa rikligt med smörkräm på toppen och såklart massor med kolasås! Garnera med oxalis eller andra färska blommor.

Tips!

  • Byt ut porter mot kaffe eller Guiness om du inte har det hemma.Förbered tårtan dagen innan och ta ut ur kylen minst 40 minuter före servering. Bryn även smöret en dag innan du gör smörkrämen och låt stå i rumstemperatur över natten då blir det perfekt! Spritsa med olika tyll så blir tårtan mer levande. Får du ganache över så spritsa ut några tryfflar på ett bakplåtspapper och ställ i kylen, sen strör du över flingsalt! Sen njuter du!