Go Back

Vegansk semla med en gnutta citron

Portioner 30 små semlor

Ingredienser

Semmeldeg:

  • 50 g jäst
  • 500 g Aito Oat Drink
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 tsk kardemumma mortlad
  • 2 krm salt
  • Ca 12-14 dl vetemjöl ca 800g
  • 150 g rumsvarmt, mjölkfritt margarin

Mandelmassa med citron:

  • 200 g hela mandlar med skal
  • 2 dl florsocker 120g
  • Saft och rivet skal från 1 citron
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 – 4 msk Aito Oat Drink

Till pensling:

  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 msk Aito Oat Drink
  • 1 nypa salt

Montering & garnering.

  • 2 ½ dl Aito Oat For Whipping 250g
  • 2 msk florsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på kall Aito Oat Drink, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin, ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken och låt jäsa i 45-60 minuter, tills degen jäst till sin dubbla storlek. Knåda lätt på mjölat bakbord och dela degen i ca 30 degbitar, jag väger mina till ca 50g per bulle. Rulla och forma bullar och låt jäsa igen på bakplåt med bakplåtspapper i ca 30-45 minuter. Täck med kökshandduk.
  • När bullarna jäst klart, smält margarinet och häll i Aito Oat Drink. Pensla på bullarna och grädda i ca 8-10 minuter i nedre delen av ugnen.
  • Mixa ihop mandel med florsocker i matberedare, tillsätt citronjuice, citronzest och salt, mixa till en massa. Ta i en matsked i taget av Aito Oat Drink tills du har önskad konsistens på din mandelmassa. Häll ner mandelmassan i en spritspåse.
  • Vispa Aito Oat For Whipping till den är fast och fluffig, häll ner i en spritspåse med valfri tyll.

Montering & garnering.

  • Klipp djupa trekantslock ur bullarna, spritsa i rikligt med mandelmassa och spritsa på Aito Oat For Whipping. Lägg på locken och pudra på florsocker. Servera och njut.