Skriv ut

Ingredienser

Kalljäst bulldeg:

  • 5 dl mjök 3% 500g
  • 50 g jäst EKO
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • Ca 13 dl vetemjöl ca 780g
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 1 burk dulche leche karameliserad mjölk (ca 400g)
  • 2 dl hackade jordnötter lite extra till garnering
  • några nypor flingsalt

Sockerlag till pensling:

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Instruktioner

Deg:

  • Smula jästen och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken eller täck med jäslock och ställ i kylen över natten. (Om du haft ljummen mjölk så jäs i 30 minuter eller till dubbel storlek)
  • Ta ut degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. Bred ut karameliserad mjölk jämnt över degen, strö över hackade jordnötter och lite fligsalt.
  • Skär remsor, ca 1 1/2-2 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla varje bulle för sig, alltså som om du skulle rulla hela rektangeln fast du tar en remsa i taget. Kletigt men så värt. Se till att få ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och koka upp socker och vatten till sockerlagen. Ställ åt sidan. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen, strö över hackade jordnötter och eventuellt lite flingsalt. Lägg dom på ett galler och låt svalna.