Go Back

Chokladkola med Valenciamandlar

Ingredienser

Chokladkola

  • 25 g smör
  • 2 dl vispgrädde 200g
  • 2 dl strösocker 180g
  • 2 dl ljus sirap 280g
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ msk kakao ca 15g

Topping

  • 50 g Valencia eller Marconi mandlar.
  • Flingsalt

Instruktioner

  • Gör så här!
  • Klä en form ca 20x20cm med bakplåtspapper.
  • Tillsätt alla ingredienser i en rymlig kastrull (alltså INTE mandlar och flingsalt). Låt koka upp och rör om då och då, koka hellre lite längre tid på medelvärme än att det stormkokar. Ca 20 minuters koktid tills den når 125 – 128 grader.
  • Hacka mandlarna eller ännu bättre krossa dom med sidan av kniven. Strö över mandlar och flingsalt. Låt kolan stela i rumstemperatur i ca 3 timmar. Skär kolan i bitar och slå gärna in i papper.