Mazarinpaj med pumpafrön och äpplen
Supergod paj med lite beska från pumpafrön. Dröm ihop med vaniljglass.
Total tid 1 timme t 30 minuter minuter
Mördeg
- 6 1/4 dl vetemjöl 375g
- 2 msk strösocker 30g
- 1/4 tsk salt
- 200 g kallt smör, i kuber
- ca 5 msk kallt vatten
- 1 msk citronsaft
- 1 st ägg ca 50g
Pumpafröfyllning
- 1 dl pumpafrön 60g
- 1 1/5 dl mandelmjöl 60g
- 1 dl strösocker 90g
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 st ägg ca 105g
- 1 st äggula ca 20g
- 1/2 st saft från lime
- 1 st rivet skal från lime
- 3-4 st svenska äpplen gärna röda 250g
Mördeg
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt smöret i omgångar och blanda ihop tills du får fina smulor. Arbeta ihop degen med händerna på bakbord.
Tillsätt vatten, citronsaft och ägg och blanda tills degen kommer ihop. Överarbeta den inte. Platta till degen och lägg den i plastfolie i kylskåpet i minst 30 minuter.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och fodra en pajform (ca 30 centimeter i diameter) med löstagbar botten med degen. Skär rent kanterna med en vass kniv och ställ i frysen under tiden du gör fyllningen. Självklart funkar det i en vanlig pajform med men det blir svårare att skära fina bitar.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft
Pumpafröfyllning
Mixa pumpafröna till fint mjöl och blanda med mandelmjölet i en bunke. Tillsätt socker och smör och blanda ihop ordentligt. Tillsätt ägg, äggula, limesaft och rivet limeskal och blanda till en slät massa. Bästa är att blanda med händerna.
Montering
Skär äpplena i tunna klyftor.Bre ut pumpafröfyllningen i pajskalet och placera ut äppelklyftorna i ett fint mönster. Eller ös på bara, om du föredrar det! Grädda i ca 45 minuter tills pajen är gyllenbrun, testa med provsticka i mitten om du är osäker. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen.Servera med en rejäl skopa vaniljglass.