Go Back

Pinocchiotårta med rabarbercurd och jordgubbar

Ingredienser

Pinocchiotårta med rabarbercurd och jordgubbar.

    Botten

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 2 dl strösocker 180g
    • 2 tsk nymalen kardemumma
    • 5 st äggulor
    • 1 dl mjölk 100g
    • 3 1/2 dl vetemjöl 210g
    • 2 tsk vaniljsocker ca 10g
    • 3 tsk bakpulver ca 10g

    Maräng

    • 5 st äggvitor
    • 2 1/2 dl strösocker 225g
    • 1 ½ dl flagad mandel

    Fyllningar

      Rabarbercurd (ca 3 dl)

      • 250 g rabarber (med skalet på)
      • ¾ dl strösocker 75g
      • ½ dl vatten
      • 1 äggula
      • 25 g tärnat smör gärna saltat

      Färskostgrädde

      • 5 dl kall vispgrädde 500g
      • 200 g kall färskost Philadelphia
      • 2 msk florsocker

      Garnering

      • Vaniljrabarber
      • 1 dl strösocker
      • 1 dl vatten
      • ½ urskrapad vaniljstång
      • 1 ask färska jordgubbar skivade

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Sätt ugnen på 135 grader varmluft (eller 150 grader vanlig) klä två springformar med bakplåtspapper (21 - 23cm i diameter).
      • Vispa rumsvarmt smör och socker i ca 5 minuter med elvisp, tillsätt nymalen kardemumma och vispa ihop. Vispa ner en äggula i taget och rör ner mjölken. Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner det försiktigt i smeten. Fördela smeten i formarna, här är det perfekt att använda en vinkelpalett.
      • Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret i tre omgångar och vispa tills du har en fast och glansig maräng. Bred ut marängen ovanpå smeten i formarna och strö sen på rikligt med flagad mandel. Grädda i ca 45 - 50 minuter tills marängen fått fin färg. (Tänk på att om du inte gräddar i varmluft bör du grädda bottnarna en i taget för bästa resultat)
      • Skölj och hacka ca 2 cm stora bitar av rabarbern till din curd, häll ner i en kastrull. Tillsätt vatten och strösocker, låt puttra på medelvärme i ca 5 - 7 minuter. Ta av från värmen och mixa slät med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen och rör ner äggulan, ställ på plattan på låg värme och rör HELA tiden tills du har en tjock krämig konsistens (83 grader om du har en termometer). Ställ av och mixa eller rör ner smöret. Häll upp i rengjord glasburk med lock och ställ i kylen i minst 1 timma.
      • Koka upp vatten, socker och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Ja släng ner vaniljstången med och låt koka tills sockret smält helt. Plocka ur vaniljstången och häll upp i en ren skål. Skiva rabarbern i sneda snitt, ca 1 cm breda. Häll ner rabarbern i sockerlagen och låt svalna.
      • Vispa upp färskosten med florsocker och tillsätt grädden lite i taget för att undvika klumpar. Vispa inte för hårt, du vill ha den lättvispad och len.

      Montering & garnering

      • Ta ut tårtbottnarna försiktigt och placera första på ett fat. Bred ut hälften av färskostgrädden över marängen. Bred ut rabarbercurden över grädden, lägg på ett lager med skivade jordgubbar. Placera nästa tårtbotten och bred ut resten av grädden. Garnera med jordgubbar och vaniljrabarber.