Citronkladdkaka med pistage & syrlig frosting
Syrlig och frisk kladdkaka.
Kladdkaka
- 200 g smör
- Citronzest från 4 citroner
- ¾ dl citronjuice 75g
- 2 ½ dl strösocker 225g
- 2 dl vetemjöl 120g
- 1 msk vaniljsocker
- 3 st ägg
- 30 g finhackade pistagenötter
Frosting
- 300 g färsk ost
- 1 dl vispgrädde 100g
- Saft från ½ citron
- Zest från 2 citroner
- 2 dl florsocker 120g
- 1 tsk vaniljpasta
Garnering
- 1 ask hallon delade
- Hackade pistagenötter
Kladdkaka, gör så här!
Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig, klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 25 cm.
Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop tills alla ingredienser precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen, ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.
Garnering & montering!
Lägg kladdkakan på ett fat och skär ut jämna bitar. Lättast är att skölja en kniv med hett vatten sen torka av kniven och skära jämna snitt. Upprepa för varje snitt. Spritsa ut vågar på varje kakbit, jag börjar spritsa vid ryggen och avslutar i mitten. Garnera med skivade hallon och strö över hackad pistage.