Go Back

Citronkladdkaka med pistage & syrlig frosting

Syrlig och frisk kladdkaka.
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • Citronzest från 4 citroner
  • ¾ dl citronjuice 75g
  • 2 ½ dl strösocker 225g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st ägg
  • 30 g finhackade pistagenötter

Frosting

  • 300 g färsk ost
  • 1 dl vispgrädde 100g
  • Saft från ½ citron
  • Zest från 2 citroner
  • 2 dl florsocker 120g
  • 1 tsk vaniljpasta

Garnering

  • 1 ask hallon delade
  • Hackade pistagenötter

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig, klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 25 cm.
  • Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop tills alla ingredienser precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen, ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.

Frosting, gör så här!

  • Vispa ihop alla ingredienser tills du har en fast frosting. Smaka av med citronsaften så det inte blir för sött. Häll ner krämen i en spritspåse med sned tyll, har du ingen tyll så klipp ett snett snitt det funkar fint!

Garnering & montering!

  • Lägg kladdkakan på ett fat och skär ut jämna bitar. Lättast är att skölja en kniv med hett vatten sen torka av kniven och skära jämna snitt. Upprepa för varje snitt. Spritsa ut vågar på varje kakbit, jag börjar spritsa vid ryggen och avslutar i mitten. Garnera med skivade hallon och strö över hackad pistage.