Go Back

Sockerkaka med rubyglasyr

Ingredienser

Sockerkaka med rubyglasyr

    Sockerkaka

    • 4 ägg
    • 3 dl socker
    • 1 msk vaniljsocker
    • 4 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • Rivet skal från 1 citron
    • 75 g smör
    • 1 dl mjölk
    • Smör och ströbröd till formen

    Rubyglasyr

    • 100 g ruby choklad den rosa ni vet
    • ½ dl vispgrädde
    • 2 msk smör
    • Valfritt strössel till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig).
    • Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 - 2 liter.
    • Vispa ägg, socker och vaniljsocker med elvisp tills du har en riktigt fluffig smet. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölken. Låt svalna lite.
    • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke, rör ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt mjölkblandningen och rivet citronskal, rör ihop tills du har en jämn smet.
    • Häll smeten i formen och grädda i ca 35 – 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan stå i 10 minuter innan du stjälper ut kakan.
    • Koka upp grädden, ta av från plattan och tillsätt smör och ruby chokladen, rör ihop till en glasyr. (hacka chokladen om du inte hittar chokladknappar) Häll på glasyren direkt på kakan. Om den hinner svalna blir den lite tjock, värm då upp den några sekunder i mikron. Garnera med valfritt strössel eller nötter.