Go Back

Äppelcobbler

Ingredienser

Äppelcobbler med lättvispad grädde

    Stekta äpplen:

    • Ca 500 g äpple
    • 25 g smör
    • ½ dl strösocker
    • 2 msk kanel
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 2 msk majsstärkelse

    Smet:

    • 125 g smör rumsvarmt
    • 1 dl strösocker
    • 1,5 dl havregryn
    • 1 ½ dl vetemjöl
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 0,5 dl vispgrädde eller gräddfil
    • 1 ägg
    • 100 g mandelmassa

    Lättvispad grädde till servering.

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Skölj och hacka sockerbits stora bitar av äpplena med skalet på. Fräs äpplebitar med smör, socker, kanel och kardemumma i en stekpanna lite snabbt. Tillsätt majsstärkelse, rör om och ställ åt sidan.
      • Vispa ihop smör och socker med elvisp i en bunke tills det är fluffigt.
      • Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och vänd ner det i smöret.
      • Rör ner riven mandelmassa, grädde och ägg, rör ihop till en jämn smet.
      • Täck de stekta äpplena med smeten i stekpannan (kolla så den tål att vara i ugnen) och grädda i ca 30 -35 minuter eller tills den fått fin färg. Du kan även göra den i en pajform. Låt svalna lite innan du serverar och ös på med lättvispad grädde.