Go Back

Nemesis chocolate cake med vispad crème fraiche, 14-16 bitar

Ingredienser

Nemesis chocolate cake med vispad crème fraiche, 14 bitar

    Chokladsmet

    • 350 g mörk choklad gärna bra kvalité
    • 225 g osaltat smör

    Äggsmet

    • 5 st ägg
    • 1,2 dl strösocker 115g

    Sockersirap

    • 2,4 dl strösocker 225g
    • ½ dl vatten 50g

    Smör att smöra formen med.

      Vispad creme fraiche

      • 2 dl creme fraiche
      • 2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Klipp en cirkel av bakplåtspapper och lägg i botten av en springform med löstagbara kanter, ca 25cm och smöra kanterna noggrant. Hacka chokladen och smält försiktigt med smöret över ett vattenbad tills chokladen smält ihop helt. Vispa upp äggen med 1,2 dl socker tills det är riktigt fluffigt.
      • Smält 2,4 dl socker och vatten till en sirap (tills sockret lösts upp helt) och häll ner i chokladsmeten, rör om till en jämn smet. Häll ner chokladsmeten i äggvispet och vispa ihop tills att blandats väl.
      • Sätt ugnen på 110 grader varmluft (120 grader vanlig). Häll ner smeten i formen och slå formen mot bänken för att få ur lite luftbubblor. Lägg en kökshandduk i en ugnsform (vik den en gång) eller djup ugnsplåt, ställ formen med smeten på handduken. Häll på varmt vatten så det täcker ca 2/3 av formens kant och ställ försiktigt in i ugnen. Du kan också hälla på vatten när den står i ugnen om du tycket det är lättare. Grädda i ca 50 - 70 minuter tills kanterna släpper när du känner på kakan. Alltså dra lite i kakan från kanten och se om den släpper, var försiktig när du gör detta. Låt svalna helt i formen innan du tar ut den.
      • Vispa upp crème fraiche med vaniljsocker och servera till din perfekt krämiga kaka. Njut för den här är GOD!