Go Back

Gräddfilspannacotta med ingefärskokta päron.

Ingredienser

Gräddfilspannacotta med ingefärskokta päron.

  • 4 rejäla desserter eller 6 mindre

Ingefärspäron

  • 7 dl vatten
  • 6 dl strösocker
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång eventuellt 1 stjärnanis
  • 1 msk citronjuice
  • Ca 1 kg små päron

Pannacotta

  • 2 st gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl gräddfil
  • ½ dl strösocker
  • ½ urskrapad vaniljstång

Garnering

  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 1 dl mandelflisor hackad mandel funkar fint med

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med päronen. Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp helt, ca 10 minuter. Skala och skiva ingefära. Tillsätt ingefära, urskrapad vanilj och kanelstång. Skala päronen och lägg ner i kastrullen. Låt päronen sjuda ca 20 – 30 minuter i sockerlagen, det tar såklart olika tid beroende på hur stora päronen är. Prova med sticka om dom är mjuka rakt igenom. Lägg päronen i en rengjord glasburk och häll på lagen så det täcker päronen helt. Ställ i kylen.
  • Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp grädde med urskrapad vaniljstång och strösocker, låt sjuda till sockret smält helt. Häll ner den varma grädden i en bunke, krama ur gelatinet och rör ut ordentligt. Tillsätt gräddfilen och vispa ihop tills du har en jämn smet. Låt svalna lite innan du häller upp i glasen. Ställ i kylen minst 2 timmar men helst över natten. Har du en ”knäcktratt” så är den perfekt att hälla upp din pannacotta med för att slippa spill.
  • Hacka och rosta nötterna i en stekpanna, stirra på nötterna HELA tiden så du inte bränner dom. Låt svalna.
  • Strö ut hackade nötter på din pannacotta. Dela päronen på hälften och placera på nötterna. Servera och njut!