Go Back

Pinocchiotårta med pepparkaksbotten

Ingredienser

Pinocchiotårta med pepparkaksbotten – toppad med dulce och lingon.

  • Ca 8 bitar

Pepparkaksbotten

  • 50 g rumsvarmt smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 st äggulor
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk nystött kardemumma
  • 2 msk pepparkakskrydda

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl mandelflarn eller hackad mandel (skall inte ner i marängsmeten)

Fyllning och garnering

  • 1 dl dulce de leche
  • Ca 2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta
  • 1 dl lingon
  • mini-fudge, finns i välsorterade butiker vid baksortimentet

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 140 grader varmluft (eller 150 vanlig) och klä en springform ca 20-22cm i diameter med bakplåtspapper, även sidorna.
  • Separera äggen med vita och gula i varsin skål. Vispa upp smör med socker och vaniljsocker, tillsätt en äggula i taget och fortsätt vispa. Vispa ner mjölken. Vänd ner alla torra ingredienser och blanda väl utan att vispa. Häll ner smeten i formen och bred ut jämnt.
  • Vispa upp äggvita och häll i socker i tre omgångar, vispa tills du har en vit och fast maräng. Inte övervispa. Häll på marängen på smeten och strö över mandel. Grädda i ca 30 - 35 minuter till marängen fått ljusbrun färg. Marängen sjunker lite efter gräddningen om den växer galet mycket i ugnen. Låt svalna helt innan du tar loss kakan ur formen.
  • Vispa upp grädden med vanilj till lättvispad. Placera kakan på ett fat och spritsa eller bred ut dulce, klicka ut grädden över hela tårtan och stryk ut lite. Strö över lingon (frysta funkar fint) och garnera gärna med mini-fudge.
  • Servera och njut!