Go Back

Saftiga Lussebullar (med lite kardemumma)

Ingredienser

Saftiga lussebullar

    Saffransdeg

    • 1 g saffran 2 pkt
    • 5 dl kall mjölk 500g alt. 1 dl grädde 4 dl mjölk
    • 50 g jäst
    • 1 tsk stött kardemumma
    • 2 dl strösocker 180g
    • 1 msk vaniljsocker
    • Ca 12 - 14 dl Vetemjöl ca 900g
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Topping

    • 1 – 2 dl russin

    Äggpensling

    • 1 ägg
    • 1 msk vatten
    • 1 nypa salt

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet, ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom och tillsätt saltet. Kör degen i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 10 minuter, alltså ingen jästid nu.
    • Forma lussebullar i den form du vill ha, lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Jag väger upp ca 60g per bulle. Låt jäsa under bakduk minst 2 - 3 timmar, lägg russinen i vatten under tiden. Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt och pensla bullarna. Tryck ner russinen. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (230 vanlig) och grädda bullarna i ca 8 minuter tills dom fått fin färg. Låt svalna på galler.