Go Back

Trillingnötskladdkaka

Ingredienser

Trillingnötskladdkaka

  • 8-10 bitar

Kladdkaka

  • 125 g smör
  • 75 g ljus choklad
  • 2 st ägg
  • 3 msk kakao
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Topping

  • 100 g nougat odense
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 125 g hackad ljus choklad
  • 2 tsk neutral olja

Garnering

  • Flingsalt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 170 grader varmluft, fodra en form (20 - 22 cm) med bakplåtspapper, även kanterna.
  • Smält smöret på låg värme, ta av från plattan och häll i hackad choklad, rör om tills chokladen smält helt. Häll ner sockret och rör runt. Rör sen ihop alla ingredienser med en slickepott i kastrullen utan att vispa in luft i smeten. Grädda i ca 16 - 18 minuter, kakan skall vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar lite på den. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 4 timmar, helst över natten.
  • Låt kladdkakan vara kvar i formen. Smält nougaten över ett vattenbad och bred ut på kladdkakan, ställ i kylen 15 minuter.
  • Smält hackad choklad över vattenbadet och tillsätt oljan, rör ihop. Ta ut ca 3 msk och häll ner i en spritspåse. Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills dom fått fin färg, håll koll så dom inte bränns vid. Låt svalna lite. Häll ut hälften av chokladen på nougaten och bred ut jämnt. Häll ner nötterna i resterande choklad, rör om. Placera ut chokladnötter tre och tre med en gaffel tills du fyllt hela kakan. Låt chokladen stelna lite.
  • Låt kladdkakan stelna helt i rumstemperatur i formen. Ta ut kakan försiktigt ur formen. Klipp ett litet hål i spritspåsen och ringlar chokladen över kakan, strö över flingsalt.
    Skär upp med en varm kniv för att få till perfekta bitar. Servera med lättvispad grädde.

Tips!

  • Håll en kniv under varmt vatten och torka av innan du skär upp, då får du helt perfekta raka bitar och kakan blir lättare att dela.