Go Back

Kanelbullekladdkaka med vaniljkräm

Ingredienser

Kanelbullekladdkaka med vaniljkräm

    Kladdkaka

    • 225 g smör brynt
    • 3 ägg
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 dl brunt farin
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 msk nymalen kardemumma
    • 1 nypa flingsalt
    • 1 msk vaniljsocker

    Vaniljkräm

    • 1/3 vaniljstång alt. 1/2 tsk vaniljpasta eller 1 ½ tsk vaniljsocker
    • 1 ½ dl mjölk 3%
    • 3 msk strösocker + 3 msk strösocker
    • 1 äggula
    • 1 msk majsstärkelse
    • 10 g smör

    Kanelfyllning

    • 25 g smör
    • 1 ½ msk malen kanel
    • 2 msk brunt farin
    • 1 nypa flingsalt

    Garnering

    • Pärlsocker efter smak

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, koka upp vaniljstång och frön med mjölk och en del socker. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke, häll på hälften av den varma mjölkblandningen över äggsmeten, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen med resterande mjölkblandning. Koka försiktigt upp till önskad konsistens, rör med slickepott hela tiden. Ställ av från plattan och tillsätt smöret, rör om tills allt smör smält och gått in i krämen. Täck ytan med plastfolie. Låt svalna lite innan du fyller en spritspåse med krämen. Lägg i kylen tills montering.
    • Smält smöret och blanda med ingredienserna till kanelfyllningen, häll ner i en spritspåse.
    • Klä en springform (ca 24cm i diameter) med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Smält smöret, låt svalna lite. Tillsätt alla ingredienser i smöret och rör om med slickepott tills du har en jämn smet. Häll ner smeten i formen.
    • Spritsa ner en snurra med vaniljkrämen i smeten, börja i mitten och jobba dig utåt. Upprepa med kanelfyllningen. SNÅLA INTE! Strö över pärlsocker och grädda i ca 20 - 25 minuter. Kakan skall dallra rejält när du skakar lätt på den. Låt svalna i formen och ställ i kylen minst 2 timmar eller helst över natten. Servera med grädde såklart!