Go Back

Saftig Rödsbetstårta med dulche och len frosting.

Ingredienser

Rödbetstårta med dulce de leche, 10-12 bitar

    Rödbetsbottnar

    • 2 dl rapsolja 200g (matolja funkar fint)
    • 4 ägg ca 165 g
    • 2 medelstora rivna rödbetor ca 250 g
    • 2 medelstora rivna morötter ca 150 g
    • 5 dl vetemjöl 300 g
    • dl strösocker eller 50/50 brun farin/strösocker ca 310g
    • ½ tsk salt
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk bakpulver
    • 2 msk kanel
    • 1 tsk malen ingefära
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 1 dl blandade nötter eller frön hackade
    • 1 dl kokosflingor
    • dl avrunnen krossad ananas
    • 1 citron zesten

    Frosting

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 400 g naturell färskost
    • 2 dl florsocker
    • 2 tsk vaniljsocker
    • citronjuice till smaksättning
    • en skvätt rödbetsjuice

    Fyllning

    • 1 burk färdig dulche leche ca 400g
    • 1 dl frysta hallon
    • 1 msk citronjuice
    • 1 tsk socker

    Garnering

    • tunna skivor av polkabeta & gulbeta
    • pumpakärnor

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Klä botten på 3 bakformar ca 15 - 17 cm i diameter med bakplåtspapper, sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa upp ägg och socker, vispa vitt och fluffigt i minst 5 minuter. Rör ner olja i äggsmeten. Riv rödbetor, morot och ställ åt sidan, ta ca ½ dl riven rödbeta och lägg i en liten skål till din frosting.
    • Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke och sila ner i äggsmeten. Häll ner rivna rödbetor, kokos, krossad ananas och citronzest, rör om tills du har en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.
    • Vispa smöret luftigt, tillsätt färskost och vispa med elvisp tills det är fluffigt och utan klumpar. Sikta i florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting, smaksätt eventuellt med lite citronjuice. Färga med lite juice från rödbetorna. Häll ner i en spritspåse med rund tyll.
    • Mosa hallon och blanda med citronjuice och socker.
    • Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred ut ett jämnt lager av dulche leche, spritsa sen ”bollar” av din frosting på hela kakan, börja ca 1 cm från kanten. Lägg på nästa botten och ställ i kylen ca 10 minuter för att stabilisera tårtan. Upprepa med dulche och frosting på nästa botten, lägg på sista bottnen och spritsa som tidigare men spara en cirkel i mitten, bred ut hallonmoset i mitten. Klicka ut lite extra dulche här och var.
    • Strö över pumpafrön och placera ut tunt skivade betor.