Go Back

Krämig björnbärsmousse med krispigt havre & kokossmul.

Ingredienser

Björnbärsmousse med krispigt havre & kokossmul, 4-6 glasdesserter

    Björnbärsmousse

    • 3 st gelatinblad
    • 200 g björnbär
    • ½ dl strösocker
    • 3 äggulor
    • 1 dl florsocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1 dl creme fraiche
    • 3 dl vispgrädde 1 dl till uppkok, 2dl till att vispa

    Havre & kokossmul

    • 1 1/2 dl vetemjöl
    • 1 dl hackade valfria nötter eller mandel
    • 1 1/2 dl strösocker
    • 2 dl havregryn
    • 1 dl kokosflingor
    • 1 tsk bikarbonat
    • 150 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk kanel
    • 1 nypa salt
    • 2 msk ljus sirap

    Garnering

    • 125 g färska björnbär
    • 2 dl vispgrädde

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Koka upp björnbär i en kastrull tills dom går att mosa, sila av och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp med strösocker tills sockret smält helt. Ställ åt sidan för att svalna.
    • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Visa upp äggulor med florsocker och vaniljsocker till fluffigt i en bunke, tillsätt björnbärspuré och crème fraiche, rör om. Häll 1 dl vispgrädde i en kastrull och koka upp, ställ av och tillsätt urkramat gelatin, rör om. Vispa 2 dl grädde till lättvispad. Häll ner den ljumma grädden i smeten, rör om.
    • Vänd ner den vispade grädden försiktigt tills du har en jämn smet.
    • Placera dricksglasen på en bricka och fördela smeten jämnt i glasen. Ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.
    • Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper.
    • Rör ihop alla ingredienser till havresmul i en bunke eller vispa med degkrokar. Klicka ut kaksmeten med sked över plåten. Grädda 8-10 minuter till det fått fin färg, mosa och rör om med en gaffel när du tagit ut ur ugnen och låt svalna helt på plåten. Lägg i en låda med tätslutande lock till servering.

    Montering:

    • Vispa upp grädden till lättvispad, vispa lösare än du tror. Häll ner grädden i en spritspåse. Placera ut björnbär på moussen, strö över havresmul och spritsa på grädden. Dra på lite extra havresmul och björnbär, servera och njut!