Koka upp björnbär i en kastrull tills dom går att mosa, sila av och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp med strösocker tills sockret smält helt. Ställ åt sidan för att svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Visa upp äggulor med florsocker och vaniljsocker till fluffigt i en bunke, tillsätt björnbärspuré och crème fraiche, rör om. Häll 1 dl vispgrädde i en kastrull och koka upp, ställ av och tillsätt urkramat gelatin, rör om. Vispa 2 dl grädde till lättvispad. Häll ner den ljumma grädden i smeten, rör om.
Vänd ner den vispade grädden försiktigt tills du har en jämn smet.
Placera dricksglasen på en bricka och fördela smeten jämnt i glasen. Ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop alla ingredienser till havresmul i en bunke eller vispa med degkrokar. Klicka ut kaksmeten med sked över plåten. Grädda 8-10 minuter till det fått fin färg, mosa och rör om med en gaffel när du tagit ut ur ugnen och låt svalna helt på plåten. Lägg i en låda med tätslutande lock till servering.