Go Back

Saftiga bullar med blåbärscurd

Portioner 1 bullar

Ingredienser

Saftiga bullar med blåbärscurd

  • 15 släta bullar

Bulldeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 250g
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 1/2 dl socker 45g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 1 st litet ägg 50g
  • ca 7 dl vetemjöl 420g
  • 75 g rumsvarmt smör
  • ½ tsk salt

Blåbärscurd

  • 225 g blåbär 1 paket frysta funkar fint
  • 1 citron finrivet skal och juice
  • 2 st ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 50 g smör i kuber

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen i en degbunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp helt. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen smidig i assistent, minst 10 minuter tills degen är glansig, elastisk och släpper helt från bunken.
  • Häll ut degen och dela i ca 15 bitar, rulla degbitarna i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 2 timmar under bakduk, till dubbel storlek.
  • Koka upp blåbär på medelvärme och låt puttra i några minuter, mosa ner blåbären genom en finmaskig sil i en bunke så du får bort allt skal. Vispa ner socker, ägg, citronjuice och citronskal i bunken och ställ över ett vattenbad. Rör eller vispa hela tiden tills krämen har tjocknat, det tar ca 10 minuter. Ställ av och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt och du har en glansig blåbärscurd. Häll över i en bunke och plasta direkt mot ytan, ställ i kylen tills bullarna jäst klart.
  • Sätt ugnen på 210 grader varmluft eller 225 vanlig. Häll ner blåbärscurden i en spritspåse, tryck hål i mitten av bullarna. Tryck försiktigt med tummen och försök att göra ett brett hål, fyll hålen med curd.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant, grädda i ca 8-10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.
  • Blir det blåbärscurd över så häll upp i en rengjord glasburk och förvara i kylen.