Go Back

kardemummabullar med rabarber & lime

Ingredienser

Släta kardemummabullar med rabarber & lime

    Vetedeg

    • 5 dl rumstempererad mjölk 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 ägg
    • 1 msk vaniljsocker
    • 1 ½ msk mortlad kardemumma
    • Ca 16 dl vetemjöl ca 840g
    • 1 tsk salt
    • 100 g rumsvarmt smör

    Fyllning – rabarber

    • 250 g rabarber
    • ½ dl strösocker
    • 1 ½ tsk potatismjöl
    • 1 lime juice

    Pensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt
    • + lite strösocker till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Häll ut degen på bänken och dela i ca 30 degbitar. Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 2 timmar under bakduk, till dubbel storlek.
    • Skär rabarbern i små bitar och låt koka upp med socker och limejuice i en kastrull tills rabarbern blivit helt mjuk, rör ner potatismjöl och blanda väl. Ställ åt sidan för att svalna.
    • Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Tryck djupa hål i mitten på bullarna. Fyll hålet med rabarberkompott, jag spritsar helst men det går bra att klicka i med.
    • Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant, strö över lite socker och grädda i ca 8-10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.