Go Back

Rabarberbullar med pärlsocker

Ingredienser

Vetedeg

  • 5 dl rumstempererad mjölk 500g
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk mortlad kardemumma
  • Ca 16 dl vetemjöl ca 840g
  • 1 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör

Fyllning - kola

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 rejäla nypor flingsalt

Fyllning – rabarber

  • 200 g rabarber
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 lime juice

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Garnering

  • Pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Vispa ihop ingredienserna till kolafyllningen med elvisp.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Rulla ihop till en rulle, början uppifrån och tight till lite medans du rullar. Skär ca 2-3 cm breda bullar med en vass kniv, eller ”såga” försiktigt med en brödkniv. Placera ut stora bullformar på en plåt, lägg i bullarna och se till att lägga skarven under bullen. Låt jäsa under bakduk i ca 2-3 timmar, till dubbel storlek.
  • Skär rabarbern i små bitar och låt koka upp med socker och limejuice i en kastrull, rör ner potatismjöl och blanda väl. Ställ åt sidan för att svalna.
  • Sätt ugnen på 210 grader varmluft, 225 grader vanlig. Tryck till med tummen i mitten av bullen och fyll med rabarberkräm. Vispa ihop ägg, mjölk och salt, pensla bullarna ordentligt och strö över rikligt med pärlsocker, grädda i ca 8 minuter.