Go Back

Saftiga rabarberbullar med degestivekex

Ingredienser

Rabarberbulle med degestivekex. Ca 40 bullar

    Vetedeg

    • 5 dl rumstempererad mjölk 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 ägg
    • 1 msk vaniljsocker
    • 1 msk mortlad kardemumma
    • Ca 16 dl vetemjöl ca 840g
    • 1 tsk salt
    • 100 g rumsvarmt smör

    Fyllning - kola

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 ½ dl farinsocker
    • 1/2 dl strösocker
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 tsk vetemjöl
    • 1 msk vaniljsocker
    • 2 rejäla nypor flingsalt

    Fyllning – rabarber

    • 200 g rabarber
    • ½ dl strösocker
    • 1 tsk potatismjöl
    • 1 lime juice

    Pensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt

    Garnering

    • Krossade digestivekex
    • Lite strösocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Vispa ihop ingredienserna till kolafyllningen med elvisp. Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Rulla ihop till en rulle, början uppifrån och tight till lite medans du rullar. Skär ca 2-3 cm breda bullar med en vass kniv, eller ”såga” försiktigt med en brödkniv. Placera ut stora bullformar på två plåtar, lägg i bullarna och se till att lägga skarven under bullen. Låt jäsa under bakduk i ca 2-3 timmar, till dubbel storlek.
    • Skär rabarbern i små bitar och låt koka upp med socker och limejuice i en kastrull, rör ner potatismjöl, låt puttra ihop en stund. Ställ åt sidan för att svalna lite. Krossa digestivekexen till smulor. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
    • Tryck till med tummen i mitten av bullen och fyll med rabarberkräm. Vispa ihop ägg, mjölk och salt, pensla bullarna ordentligt och strö över kexsmulorna, dra på lite strösocker och grädda i ca 8 minuter till bullarna är genom gräddade.