Go Back

Enkel Prinsesstårta med drottningsylt

Ingredienser

Enkel Prinsesstårta med drottningsylt

  • ca 10 bitar

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • + 2 msk strösocker till plåten

Fyllning

  • 2 dl drottningsylt
  • Vaniljkräm färdig marsankräm på 2,5 dl mjölk.
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 ask färska hallon
  • Marsipan ca 300-400g

Garnering

  • Ditt favoritgodis
  • Hallon
  • röd oxalis

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft klä en plåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker länge, (läs jättelänge) tills det blir riktigt vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten, rör om tills du har en jämn smet. Häll smeten på plåten och bre ut med slickepott tills du har en jämnt lager. Grädda i ca 8 minuter. Strö lite socker på ett bakplåtspapper och vänd över den gräddade botten på det. Tag försiktigt av pappret och låt svalna under en kökshandduk.
  • Tillaga marsankrämen enligt anvisning på paketet, låt svalna. Vispa grädden till lättvispad men fast, inte för hårt vispad. Kavla ut marsipanen, jag kavlar med vanligt vetemjöl emellan, men byt till potatismjöl om du är gluten. Mät upp så du vet att marsipanen täcker hela tårtan. Behövs ofta större än man tror.

Montering:

  • Bred ut ett jämnt lager av sylt över bottnen och sen ett lager med vaniljkräm direkt på, skär bort kanterna så du får en rak rektangel. Skär (gärna med pizzaslicer) ca 8cm breda remsor, rulla den första som om du rullar en rulltårta. Lyft över den på ett fat så snurran syns uppifrån, lyft upp en remsa till och klä runt den ihoprullade. Fortsätt bygga på runt om tills du har önskad storlek, placera ut hallonen på toppen, tryck till lite så dom fastnar. Stryk in kanterna med ett tunt lager grädde, klicka på redigt mycket grädde på toppen och stryk upp den formen du vill ha. Lägg på marsipanlocket, forma med händerna så det inte blir veck. Skär rent kanten och sikta över lite florsocker. Garnera med hallon, godis och oxalis. Ställ i kylen tills servering.