Go Back

Kladdkaka med brynt smör och smulpaj

Ingredienser

Kladdkaka med brynt smör och bärig smulpaj

    Smuldeg

    • 75 g smör i kuber
    • 1 dl havregryn
    • ½ dl mandelmjöl
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 dl strösocker
    • 1 ½ msk blå vallmofrön
    • 1 nypa flingsalt

    Kladdkaka

    • 200 g brynt smör
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 dl brun farin
    • ½ dl ljus sirap
    • 3 dl vetemjöl 150g
    • 4 st ägg
    • 1 nypa salt

    Bär fyllning

    • 250 g frysta bär hallon & blåbär med några röd vinbär
    • 1 tsk potatis eller majsmjöl
    • Brunt farinströsocker till formen.
    • Vaniljglass till servering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med smuldegen.
    • Häll ner alla torra ingredienser i en stor bunke och tillsätt smörkuberna. Nyp ihop degen för hand, knåda sen ihop tills det blir en smulig deg. Ställ i kylen tills montering.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Bryn smöret till nötbrunt, låt det svalna något i kastrullen. Tillsätt dom torra ingredienserna och sirap i kastrullen och rör försiktigt ihop med smöret, använd en ballongvisp eller slickepott. Knäck äggen ett i taget och rör ner dem till en jämn smet. Fodra botten på en springform med bakplåtspapper och smöra kanten, bröa med farinsocker. Häll i smeten i formen (ca 25 cm i diameter). Har du inte en kvadratisk form så ta en rund istället. Ta ut bären ur frysen och vänd runt dom med potatismjöl i en bunke. Strö bären över kladdkaksmeten och smula över pajdegen.
    • Grädda i ca 30 - 35 minuter, den skall dallra lite i mitten, låt svalna och ställ gärna i kylen över natten. Tänk på att alla ugnar är olika, kan behövas mer tid i ugnen. Den blir extra seg och god då! Servera med vaniljglass.