Smulpaj med hallon, blåbär och vispad vaniljcrème fraiche
Smulpaj med hallon, blåbär och vispad vaniljcrème fraiche
- 6 st portionspajer eller 1 stor paj
Smuldeg
- 175 g smör i kuber
- 2 dl havregryn
- 1 dl mandelmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 3 msk blå vallmofrön
- 2 nypor flingsalt
Bärfyllning
- 500 g frysta hallon och blåbär
- 1/2 msk potatismjöl eller majsmjöl
- 1 msk strösocker
Vispad vaniljcrème fraiche
- 3 dl crème fraiche
- 2 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk florsocker
Gör så här!
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig). Häll ner alla torra ingredienser i en stor bunke och tillsätt smörkuberna. Nyp ihop degen för hand, knåda sen ihop tills det blir en smulig deg. Strö ut ca hälften av degen i botten på en ugnsfast form. Ta ut bären ur frysen och vänd runt dom med potatismjöl i en bunke. Fördela bären över degen. Smula över resten av degen, grädda i ca 20-25 minuter för små formar och ca 40 minuter för en stor form. Låt svalna lite.
Vispa upp kylskåpskall crème fraiche med elvisp, tillsätt vanilj och florsocker, vispa tills du har en jämn kräm. Ställ i kylen tills servering.
Servera med vaniljsås eller glass om du inte har crème fraiche hemma.