Go Back

Smulpaj med hallon, blåbär och vispad vaniljcrème fraiche

Ingredienser

Smulpaj med hallon, blåbär och vispad vaniljcrème fraiche

  • 6 st portionspajer eller 1 stor paj

Smuldeg

  • 175 g smör i kuber
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 3 msk blå vallmofrön
  • 2 nypor flingsalt

Bärfyllning

  • 500 g frysta hallon och blåbär
  • 1/2 msk potatismjöl eller majsmjöl
  • 1 msk strösocker

Vispad vaniljcrème fraiche

  • 3 dl crème fraiche
  • 2 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig). Häll ner alla torra ingredienser i en stor bunke och tillsätt smörkuberna. Nyp ihop degen för hand, knåda sen ihop tills det blir en smulig deg. Strö ut ca hälften av degen i botten på en ugnsfast form. Ta ut bären ur frysen och vänd runt dom med potatismjöl i en bunke. Fördela bären över degen. Smula över resten av degen, grädda i ca 20-25 minuter för små formar och ca 40 minuter för en stor form. Låt svalna lite.
  • Vispa upp kylskåpskall crème fraiche med elvisp, tillsätt vanilj och florsocker, vispa tills du har en jämn kräm. Ställ i kylen tills servering.
  • Servera med vaniljsås eller glass om du inte har crème fraiche hemma.